Men vraagt mij wel eens: “Wat mis je nou van Nederland?” Zoute haring staat bij mij bovenaan, dan komt de oude kaas. Let wel, het gaat hier over eten. Andere dingen die ik mis, zoals mijn familie, bespreek ik in een apart bericht. Pindakaas, zeggen ze dan. Alsof dat zo typisch Nederlands is. Toch houd ik van pindakaas, en ik eet het graag. Wij presenteren U hierbij een recept voor 100% Griekse pindakaas.

Ingrediënten

  • pinda’s (ongezouten, met vlies, biologisch, uit Noord-Griekenland)
  • snufje zeezout (biologisch zout bestaat niet)
  • honing (betere honing dan die van Kreta is op de hele wereld niet te vinden)
  • tikkeltje olijfolie (hoef ik eigenlijk niet verder over uit te weiden)

De apparatuur

De meeste keukenapparaten kunnen wel noten malen. Wat je dan krijgt, zijn gemalen noten. Om pindakaas te draaien, komt er echter nog een beetje meer bij kijken. Als de gemalen noten na een tijdje veranderen in een pasta, krijgt de machine het voor zijn kiezen. Jouw hakmolen, jouw Moulinex Blender en jouw staafmixer gaan het al gauw opgeven. Ofwel ze worden te warm en schakelen automatisch uit, of ze branden simpelweg door.

Le Blender

Wat we hier hebben, is “Le Blender” van Magimix. Toen wij hem kregen als huwelijkscadeau, vond ik het overdreven, en had ik liever het geld gehad. Nu bewijst hij zijn diensten. Met een 1200W inductiemotor (sterk genoeg om een kleine auto aan te drijven) draait hij alles aan gort. De kunst is, op tijd te stoppen. Daarover verderop in dit verhaal.

Bereidingswijze

Wij gooien maximaal 1000g biologische Noord-Griekse pinda’s in onze kwaliteitsblender, en beginnen langzaam te draaien. Een beetje zout mag erbij. Al snel hoor je het toerental afnemen, dit is het moment om even te stoppen. Laat het een beetje rusten, maak een korte wandeling, of kijk jouw favoriete TV-serie. Teruggekomen, voeg je een klein beetje Kretenzische Honing toe, alsmede dito Olijfolie. Dit alles naar smaak. Start de blender opnieuw, je zult merken dat hij het zwaar krijgt. Pauzeer het proces als de temperatuur oploopt. Ga niet te lang door, anders krijg je een veel te plakkerige pindakaas.

Extra

Deze Pindakaas vormt de basis voor onze Extra Pittige Kretenzische Sateh-Saus. Daarover later meer!