Woon je in Griekenland, dan zijn er een paar dingen die je vermist van Nederland. Laten wij de drop en de hasjiesj buiten beschouwing, dan zijn dat naast je familie de Zoute Haring, de Oude Kaas en de Stroopwafels. Veelal laat je die dan uit het verre vaderland meenemen door vrienden en familie die je komen bezoeken. Haring en kaas kun je moeilijk zelf maken, maar stroopwafels wel. Je ziet het uitgebreid in bovenstaand filmpje, en op de website van AllRecipes. Maar er is nog een andere optie.

Damaris Gkofreta

In de zomer van 2018 vertoefden wij een weekje in de omgeving van Thessaloniki. Dit is een dik halfuur vliegen vanaf Heraklion. Met een huurauto’tje reden we heel wat kilometers in de rondte. In Peraia, een badplaats ten oosten van de grote stad, wilden wij vanwege de drukkende hitte een korte duik nemen. Nietsvermoedend parkeerden wij recht tegenover de winkel van stroopwafelbakker Maarten G. Verhoef. Bij het ontwaren van de Nederlandse driekleur en de schalen met versgebakken stroopwafelen bleef ik stomverbaasd staan. Mijn vrouw was al verdergelopen, maar ik moest haar terugroepen. Al eerder had ik deze man met zijn bijzondere nering op FaceBook ontdekt. Nu kon ik echter de kans niet laten lopen, hem persoonlijk te ontmoeten en zijn verhaal te horen. Wij schudden hem de hand en hij stak van wal. En hield niet meer op.

MAARTEN G. VERHOEF 

Sinds 2017 bakt Maarten zijn Stroopwafelen Zonder Enige Toevoegingen te Peraia. Terwijl hij ons te woord staat, is hij de koeken aan het bakken. Er moet weer een bestelling de deur uit, en versgebakken is zijn credo.  

 

 

++++++++++++

aan deze post wordt nog gewerkt

++++++++++++